Виробнича практика, спрямована на працевлаштування

22 червня, о 16.00, на Факультеті журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка для студентів 4 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 061 Журналістика та 2 курсу здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня освітньо-професійних програм “Журналістика” та “Медіакомунікації” відбулася онлайн-конференція з питань підготовки до виробничих практик нового навчального року.   

Мета онлайн-конференції - надати здобувачам бакалаврського та магістерського рівнів освіти необхідну й якомога повнішу інформацію щодо наступних виробничих практик, з яких вони мають розпочати новий 2023-24 навчальний рік згідно з навчальним планом, та організувати зустріч із представниками баз практики для отримання інформації “з перших вуст”.

Особливістю цієї конференції є те, що в ній узяли участь представники медіаорганізацій, що готові прийняти студентів на практику навіть у нинішній непростий час. Вони  розповіли про умови проходження практики та можливості, що відкриваються перед майбутніми журналістами на тій чи іншій базі практики, в тому чи іншому медіа.

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 2Марина Сингаївська, заступниця генерального директора Українського національного агентства “Укрінформ” коротко поінформувала про  основні вимоги до тих здобувачів, хто бажає проходити практику в редакціях “Укрінформу”, в умовах викликів війни, звернула увагу на виключно офлайн-формат практики та необхідність повноцінного включення практиканта в роботу редакції. Марина Василівна розповіла, що майже кожного року є практиканти, які отримують пропозицію працевлаштування в “Укрінформі”, і це – чудовий старт для журналіста. Зокрема, цьогорічна випускниця Університету Грінченка Анастасія Ракута зарекомендувала себе протягом практики та після неї, працюючи на волонтерських засадах, і на цей момент вже є штатним працівником “Укрінформу”. Тож можливості є, а от, як їх використають студенти, – залежить від кожної конкретної особи практиканта та їхнього ставлення до практики.

 

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 1Дмитро Козлов, член правління АТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” (АТ “НСТУ”) розповів про систему Суспільного мовлення та звернув увагу студентів, що наразі Суспільне активно створює мережу філій (дирекцій) в регіонах України, зокрема, у перспективі такі філії мають бути у громадах всіх міст України. Ці філії працюють за стандартами вільної, демократичної преси та сучасними технологіями в напрямках теле-, радіожурналістики та діджиталу. А тому компанія зацікавлена в молодих, активних, професійних працівниках і готова сприяти в практичному опануванні професією під час проходження навчальної, виробничої та переддипломної практик студентів на базі Суспільного та його філій.

Дмитро Козлов надав інформацію щодо принципів роботи на Суспільному мовленні, організаційних умов проходження практики та можливостей, що відкриваються перед тими, хто бажає по-справжньому оволодіти професією журналіста. Він наголосив, що формальної практики на Суспільному немає і не може бути. А от для тих, хто готовий долати труднощі та виявляти наполегливість у здобутті професійних навичок, успішна практика може стати реальним кроком до працевлаштування в системі Суспільного.

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 1Крістіна Потапська, начальниця управління рекрутингу, адаптації та залучення талантів департаменту управління людськими ресурсами АТ “НСТУ” додала, що, оскільки Суспільне Мовлення зацікавлене у творчих, енергійних, цілеспрямованих особистостях, вона особисто й очолюваний нею підрозділ готові надати всю необхідну інформацію та сприяти в розв’язанні організаційних питань, пов’язаних із практикою студентів.

 

  22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 3Володимир Малінін, засновник і головний редактор Міжнародного видання "Новий формат" (https://newformat.info/) розповів про можливості проходження практики та набуття професійних навичок у інтернет-виданні “Новий формат”, що має статус міжнародного й існує на медіаринку з 2013 року. Під час практики студент/-ка може оволодіти практичними навичками адміністрування інтернет-ресурсу, а також, окрім підготовки новин та написання інформаційних матеріалів, спробувати себе в інших журналістських жанрах – таких, як журналістське розслідування, репортаж, та в роботі з рекламодавцями. Наголосив, що практика може проходити у колаборації: студенти мають можливість групою з кількох чоловік виконувати завдання, розподіливши обов’язки, функції, відповідальність. Це дозволить розширити та поглибити свої компетентності, спробувати  себе в різних професійних амплуа.

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 2Артем Гончаренко, голова представництва International Technology Transfer Association (ITTA) в Україні (https://itta.org.ua/) запросив студентів спробувати себе і вдосконалити свої теоретичні знання в медіа компанії ІТТА. Він повідомив, що компанія працює в сфері ІТ і має ряд власних медіа-ресурсів, які підтримують та просувають діяльність компанії. Діяльність ІТТА - багатовекторна та спрямована на розвиток інновацій та інфраструктури, якісну освіту, збереження природного середовища, підвищення рівня життя тощо. Компанія готова надати можливості для професійної реалізації майбутнім фахівцям медіа в діджитал-журналістиці, має широкий медійний інтернет-простір для цього.

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 4Станіслав Свирид, бакалавр журналістики, випускник (2023 р.) Факультету журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, який протягом усіх років навчання проходив практики в Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України (ЦТРС МОУ), а саме – на військовому радіо «АрміяFM», поділився своїми враженнями, досвідом, розповів про особливості виробничої практики в ЦТРС МОУ, відзначив серйозне ставлення, підтримку та довіру працівників «Військового телебачення України» та військового радіо «АрміяFM» до студентів-практикантів, позитивну атмосферу в колективі, що сприяє опануванню професійних навичок. Також розповів про радіопроєкти, які йому спільно з одногрупником Олександром Гапоном вдалося реалізувати в ефірі «АрміяFM», а також створити фільм про історію радіо «АрміяFM» та його роботу в часи війни (https://drive.google.com/file/d/1xxxmOweOFK41kBh0pfHjsTyPHUnKRkn_/view?usp=share_link). Порекомендував бакалаврам та магістрам спробувати свої професійні можливості саме на цій базі практики.

Виступи представників медіаорганізацій викликали зацікавленість присутніх студентів і чимало конкретних запитань. І це свідчило, що здобувачі освіти з великою відповідальністю ставляться до практики як до важливого складника їхньої освітньо-професійної підготовки, усвідомлюють значення практики в професійному становленні та майбутньому працевлаштуванні. Тож дві години онлайн-конференції пройшли, як кажуть, на одному диханні.

Під час онлайн-конференції студенти отримали необхідну інформацію щодо організаційних питань, вибору баз практики, порядку розподілу на практику та надання відповідних документів.

22 6vyrobn praktyka spryam na pratsevlasht 3Конференцію ініціювала та провела координатор з практики, доцент кафедри журналістики та нових медіа, гарант освітньо-професійної програми “Журналістика” другого (магістерського) рівня вищої освіти, доктор філософії з журналістики Світлана Петренко.

Це - лише перший крок і перший етап. Попереду в здобувачів - літні канікули… і прийняття відповідальних рішень, з яких має розпочатися новий навчальний рік. Щиро зичимо мудрості та натхнення!

Безпеки та добра!

 

Факультет у соціальних мережах