Грінченківці на Майдані 2014: інтерв’ю з очевидцями подій від студентів-журналістів

19 02 23 hrinchenkivtsi na maidani 201401Перший набір студентів на спеціальність «Журналістика» в Університеті Грінченка – це перші відкриття і виклики. Рік 2013 став для усіх випробуванням на чесність і міцність  громадянської позиції. 

Серію інтерв’ю  з грінченківцями, які брали участь у Революції Гідності та разом з тисячами інших патріотів були на Майдані в холодні ночі грудня -  лютого, тримаючи  цей «фронт», майбутні журналісти зробили швидко і дуже професійно. Герої - їх однолітки-студенти, викладачі, співробітники університету, яких ми всі знали особисто. В межах проєкту «Хто такі патріоти?» було розміщено дев’ять публікацій – інтерв’ю з Олексієм Сінченко, Галиною Клічак, Юлею Мєдвєдєвою, Віктором Тімохіним, Андрієм Сніжко, Віктором Юрченко, Антоніною Радченко, Анатолієм Єретиком.  Студенти намагались під час кожного спілкування зрозуміти мотивацію вчинків  героїв інтерв’ю і визначали це головною думкою проєкту.

Вашій увазі кілька думок героїв про феномен Революції Гідності.

Олексій Сінченко: Майдан – це не територія чи площа, Майдан – це наше світовідчуття, те, що в наших душах, це творення якісних змін.

Віктор Тімохін:  Багато що залежить від того, як ти себе показуєш і як ти себе поводиш

Юлія Мєдвєдєва: Важко залишатися осторонь, коли навколо створюється нова сторінка  історії твого народу.

Галина Клічак:  Якби не було тих днів жахливого розстрілу людей, то у нас би не проснувся той опір, самоповага та бажання відстоювати країну.

Під час спілкування на очах студентів творилася магія, коли захоплююче і цікаво звичайні викладачі перетворювались на героїв. Якими вони і були направду.  Віктор Тімохін й Олексій Сінченка зараз відстоюють незалежність України перебуваючи на передовій.    

Сьогодні проєкт «Хто такі патріоти?» - задокументована хроніка подій дев’ятирічної давнини,  документи-першоджерела. Але як у 2014-му так і нині дуже важливим для всіх нас є те, щоб всі  грінченківці  дізнались й розуміли, що поруч з ними живуть та йдуть до них в аудиторії ті, завдяки кому українці вистояли тоді, стоять і зараз.  Жоден з наших героїв не вважав себе таким, а просто чесно і відверто ділився спогадами про події в яких брав участь, розміркував, щодо їх важливості, ставлячи акцент на основній цінності – свободі.

Майбутні журналісти – наші перші ластівки - несподівано для себе зробили важливий внесок, зафіксувавши цінні факти. Адже правда вкрай важлива  для розуміння наступними поколіннями студентів  героїчної історії України, яка твориться й зараз на цій довгій війні за нашу незалежність.

Автори публікацій – випускники спеціальності «Журналістика» 2015 року:

Іван Тищенко, Ганна Базиленко,Яна Бахчевнікова, Юлія Дринь, Наталія Максюк, Дар’я  Бабкова, Джастина Нипорко, Людмила Нестеренко, Світлана Калантиренко, Богдана Гольфмід, Маркарита Краминська.

Аліна Лісневська, доцент кафедри журналістики та нових медіа, співавтор.

 

Детально ознайомитися з проєктом  

 

Грінченківці на Майд...
Грінченківці на Майдані 2014:  інтерв’ю з очевидцями подій від студентів-журналістів
Грінченківці на Майд...
Грінченківці на Майдані 2014:  інтерв’ю з очевидцями подій від студентів-журналістів
Грінченківці на Майд...
Грінченківці на Майдані 2014:  інтерв’ю з очевидцями подій від студентів-журналістів

 

Факультет у соціальних мережах