Віртуальний Борис Грінченко. Зустріч у День народження

ekskurs 2Команда ЖИВОГО МІСТА в межах Грінченківської декади йшла своїм туристичним шляхом і проводила онлайн-екскурсію «КИЇВ ЕПОХИ ГРІНЧЕНКА». Це вже третя спроба створити і протестувати мандрівку в умовах обмеженого доступу до об’єктів та аудиторій.

Щоразу її автори – краєзнавчий проект ЖИВЕ МІСТО і Бюро театралізованих екскурсій Університету Грінченка додають нові прийоми і компоненти, вдосконалюють маршрут. Тут і «прямі» включення з місць життя і творчістю геніального лексикографа, уривки з фільму Мар’яни Ангелової та Андрія П’ятницького «Інший… инший Грінченко», аудіореконструкції Наукового товариства молодих вчених, аспірантів та докторантів Університету Грінченка.

А ще інноваційні ідеї – віртуальна ПОШТОВА СКРИНЬКА з листами Грінченка магістрантки Ніни Гербич та модель інтерактивного муралу ЧАТ З ГРІНЧЕНКОМ, розроблена групою авторів за ідеєю теж магістрантки Альбіни Панченко. Запропонована на минулорічну Грінченківську декаду, ідея чату видозмінилася, набула нових рис. Зокрема, нині автори готові реалізувати її як частину Арт-алеї на вулиці Бориса Грінченка. Це може бути інтеракція в мобільному застосунку, яка б відтворювала цитати сучасників Грінченка на фоні великої споруди. Ми хотіли б, щоб перехожі у такій сучасній формі побачили діалог великих українців в режимі доповненої реальності, дізналися про геніального просвітника і лексикографа.

ekskurs 3 ekskurs 4

«Університет – надзвичайно потужне джерело досліджень, інновацій та промотування спадщини та ідей Бориса Грінченка. Наукові конференції, повне видання творів, наш чудовий музей, пам’ятник… - говорить автор онлайн-екскурсії Мар’яна Ангелова. – Мені особисто найбільше імпонує формула ректора Віктора Огнев’юка про те, що нині «наш університет - це колективний Грінченко». Двічі на рік – в грудні на день народження нашого закрильника і в травні на Дні пам’яті ми родимо огляд таких ідей, всі разом шукаємо щось нове. Про Грінченка казали, що він більше працював, аніж жив. От і зараз крізь роки він продовжує працювати, дає нам силу та натхнення для розбудови українського простору.»

Кожен знаходить у цій справі свою нішу. Так, студенти фахового коледжу «Універсум» вже другий рік проводять незвичайні екскурсії місцями Грінченка у Києві. «Коли ми заснували Бюро театралізованих екскурсій, найбільше думалося про те, щоб зацікавити студентів, урізноманітнити навчальний процес. Ось і в нашій онлайн екскурсії звучать створені в ході навчання аудіореконструкції, - розповідає співведуча онлайн-екскурсії Ольга Мусіяченко, голова Наукового товариства  молодих вчених аспірантів та докторантів Університету Грінченка. – Зараз наше бюро переростає у велику і самодостатню справу, багато глядачів хочуть потрапити на костюмовані екскурсії, відчути себе всередині епохи. А ще ми вирішили подаватися на грант Британської ради, щоб розвивати проект.»

ekskurs 5 ekskurs 6

Автори онлайн екскурсії «КИЇВ ЕПОХИ ГРІНЧЕНКА» віртуально погуляли Києвом і зрозуміли, що сліди Грінченка на цьому терені можна і треба зафіксувати. Зокрема, запланували зробити атрибуцію споруд, на яких доцільно розмістити меморіальні позначки про Бориса Грінченка. Уе можуть бути цілком сучасні антивандальні таблички з QR-кодами. Ще студенти хочуть пошукати місця для креативних лавочок, інсталяцій, муралів, реалізувати вже згадувані застосунки ПОШТОВА СКРИНЬКА та ЧАТ З ГРІНЧЕНКОМ.

Онлайн екскурсія, яку створили грінченківці, не має аналогів за повнотою, багатокомпонентністю та інноваційністю. Такої екскурсії в Україні досі ніхто не робив. Це втішні висновки гостей і експертів з лабораторії грінченкознавства Університету Грінченка. Ну, а у самих авторів свої бонуси – боротися з потужністю інтернет-сигналу під час зуму, працювати над логікою маршруту та формами презентації, додавати цікавинок і при цьому не переборщити. А ще трошки побігати морозним Києвом, як це зробила невтомна Ольга Мусіяченко, щоб розірвати час і простір та потрапити в «КИЇВ ЕПОХИ ГРІНЧЕНКА». Наступного разу будьте і ви з нами!

Факультет у соціальних мережах