Лекції-диспут: «Виклики для журналістики в епоху постправди: як залишитися людиною»в межах святкування Дня журналіста України

61906521 2454124291490315 944713241127288832 nАудиторія переповнена студентами: усі прагнуть останніх новин з передової журналістського фаху. На гостину до Інституту журналістики Університету Грінченка з нагоди Дня журналіста завітав голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Штурхецький. Зустріч відбулася у форматі лекції-диспуту під назвою «Виклики для журналістики в епоху постправди: як залишитися людиною».


Короткометражний фільм Сьюзен Джейкобсон «Одна сота секунди» про історію успіху журналістки, що змушує гостро пережити емоції головної героїні, спонукав усіх учасників лекції задуматися над питанням боротьби емоцій і професійного обов’язку у роботі сучасного журналіста. Спікер зазначив, що сьогодні у професійному колі думки з цього приводу розходяться, тож зустріч можна вважати успішною, якщо кожен учасник заходу задумається, чи є місце для емоцій у роботі журналіста.

 

Життєві історії про успішних журналістів, що мають неоднозначну славу, надзвичайно привернули увагу аудиторії – студенти активно дискутували зі спікером. Зокрема, їх зворушила історія Кевіна Картера, що здобув славу завдяки фото, на якому видно маленьку голодну суданську дівчинку, а поряд на неї чатує стерв’ятник, чекаючи її смерті. Ця робота була удостоєна Пулітцерівської премії, проте фотограф згодом покінчив життя самогубством, бо деякі колеги порівнювали його із тим же стерв’ятником, що живе за рахунок чужих смертей.
Уміння відокремлювати емоційну складову задля об’єктивного висвітлення фактажу – це важлива риса успішного журналіста. Та чи повинен професійний журналіст бути холоднокровним? Над цим питанням, мабуть, кожен учасник диспуту буде думати не одну годину.

 

 

матераіл підготувала: Христина Білас, студентка Інституту журналістики Університету Грінченка

джерело НМЦ тележурналістики "АстудіЯ"

Факультет у соціальних мережах