Малювання на воді: таємниця Ебру

 

171207 abru 01Як малювати на… воді. Ви не пробували? Штука ця дуже непроста, адже треба змішати зовсім різні стихії – воду та фарби. Секретами цього унікального мистецтва з чудернацькою назвою ебру ділилася Семіх Кая – викладач східних мов та перекладу Університету Грінченка.

Виявляється, що основна складність у тому, щоб фарба трималася на воді і не розпливалася, поки не зроблять відтиск на папері. Фішка в тому, щоб збільшити в’язкість води. На майстер-класі, який проходив у рамках Дня Університету Грінченка, ми таки дізналися основний секрет ебру! У воду додають звичайний клейстер. Саме він загущує рідину і дозволяє з’єднати дві діючі речовини таїнства.


Саме мистецтво такого малювання народилося в на Сході, але особливого розквіту досягло в Туреччині. Краса цієї техніки в тому, що навіть недосвідчена людина може створити справжні шедеври на водній гладі. При роботі зазвичай використовують щіточки тільки з натурального дерева і кінського волосся. Майстриня каже, що фарби також особливі.Техніку можна застосовувати й на шкірі, адже вона дуже давня. Закінчивши малюнок, пані Семіх притиснула до поверхні аркуш паперу і наголосила, що папір має бути щільним аби не розмок.

171207 abru 02


І от неймовірний результат – чудернацьке змішання фарб. Ебру у всій своїй красі поєднання імпровізу та витонченої технології. А окрім задоволення творення, ми отримуємо можливість потім милуватися твором та розчитувати цей візерунок кожен по-своєму. 
А як це було на нашому майстер-класі, дивіться далі в вчіться! Це зовсім не складно! Чи так складно))

Підготували Катерина Веселова та Анастасія Срібна

 

Факультет у соціальних мережах