Невідомий стародрук презентували в Університеті Грінченка

 

JDyQIZwAcwo

 

Невідомий стародрук про життя Бориса Грінченка було презентовано кафедрою методики суспільно-гуманітарної освіти та виховання Інституту післядипломної педагогічної освіти 5 грудня 2016 року.

 

«Ми завжди відзначаємо річницю з Дня народження Бориса Грінченка, тому що вважаємо його нашим духовним лідером. Хочемо показати, що у сьогоднішній системі освіти можна зацікавити людей архівними джерелами і новинами,»  – зазначив завідувач кафедри, доктор історичних наук, професор Фелікс Левітас.

 

Упорядник та назва видання невідомі. Книга датується 1911 роком. Кафедральні дослідники дали робочу назву збірнику «На спомин». Оскільки книга, як зазначає Фелікс Левітас, написана «на спомин письменника, тим людям, які були в останню годину життя поряд із Грінченком, які проводжали його в останню путь».

 

Цікавою є історія появи видання у Київському університеті імені Бориса Грінченка: «Доцент кафедри Оксана Матвійчук їхала в метро на роботу, як раптом невідомий чоловік почав прости її купити в нього книгу. Спершу пропонував ціну у 100 гривень, потім 50. Зрештою, чоловік сказав: «Я дарую вам цю книгу, збережіть її – вона важлива.»

Пані Оксана взяла книгу, а дарувальник зник.»

Роздивляючись книгу на кафедрі, виявилось, що це, ще нікому невідомий стародрук про останні моменти з життя Бориса Дмитровича.

 

У книзі є згадка про рядки написані Борисом Грінченком перед смертю: «Ці руки працювали 30 літ і все моє добро нажите непосильною працею. Я бажаю, щоб кожен так отримував свій хліб».

 

Презентоване видання потребує ретельного дослідження, наукової оцінки, а також представлення київській громаді. 

 

Нагадаємо, що 5 грудня виповнилося 25 років кафедрі методики суспільно-гуманітарної освіти та виховання.

 

 

 

Анастасія Норіцина, Вероніка Порохняк, Софія Телішевська

 

Стародрук із життя Г...
Стародрук із життя Грінченка
Стародрук із життя Г...
Стародрук із життя Грінченка
Стародрук із життя Г...
Стародрук із життя Грінченка

 

Факультет у соціальних мережах