Грінченківці зустрілись із Матвієм Ганапольським: майстер-клас від відомого журналіста

14 листопада 2019 року в Київському університеті ім. Б. Грінченка відбувся майстер-клас на тему «Як досягнути успіху в журналістиці». Спікером став відомий журналіст, громадський діяч, письменник, актор кіно, теле- та радіоведучий Матвій Ганапольський. Під час відкритої лекції гість розповів про складові професійного успіху, поділився власним досвідом та відповів на запитання студентів.

 

Матвій Ганапольський  автор багатьох телепроектів, розважальних та політичних шоу. З 2017 року  ведучий програм "Ехо України", "18-" та "МЕМ" на телеканалі «Прямий», що займає перше місце в рейтингу українських інформаційних каналів.

Матвій Юрійович – харизматична особистість, принциповий та відвертий співрозмовник, відомий своїми «незручними» запитаннями та неочікуваними відповідями.

На майстер-клас гість приїхав у притаманному собі настрої – серйозний, розважливий та вимогливий до аудиторії. Прискіпливий і гострий на язик, він охоче розповів про найважливіше у журналістиці – про людяність, порядність, честь: «Ніколи вас не будуть цінувати за те, що ви пишете. Будуть цінувати виключно вашу персону. Важливо бути порядною людиною! Здається, це наївно: усі ми маємо бути порядними. Тоді виникає питання: чому ж багато людей непорядних?»

Упродовж лекції спікер не зупинявся на суто робочих аспектах (як писати матеріали, брати інтерв’ю тощо). За словами майстра, професіоналізм – це надважлива складова, однак успіх залежить, насамперед, від репутації – особистих якостей, прийнятих рішень, учинків. Яким би гарним журналістом ти не був, навіть найменша частка «але» здатна перекреслити усі професійні досягнення.

Під час другої половини майстер-класу лунали щирі та нестандартні запитання від студентів. Найбільш цікавими були такі: як уникнути помилок, адже будь-яка дрібниця формує твою репутацію; як залишатися абсолютно об’єктивним, якщо будь-яка особиста думка, по суті, може здійняти шквал негативу в коментарях.

Матвій Ганапольський із розумінням ставився до всіх запитань та давав поради-переконання із особистого досвіду. Гість запевнив, що досвід прийде з часом, і кожен з нас рано чи пізно знайде «свою» роботу, важливо мати мету та поступово рухатись до її реалізації.

За годину спілкування ми отримали чіткі орієнтири від авторитетного майстра, людини, для котрої журналістика – не лише професія, а й невід’ємна частина життя. Найголовніше, ця зустріч залишила важливі теми для роздумів потому.

Єлизавета Романенко

Факультет у соціальних мережах