Філологи окреслили тематику досліджень в сучасній лексикографії

slovnyky

 

 

 Питання сучасної лексикографії були обговорені на круглому столі “Від словників Грінченка до сучасних лексикографічних систем”, що відбувся в Інституті філології 7 грудня.

 

"Грінченківський «Словарь», – є базою для всіх словників, що створюватимуться далі, незважаючи на те, що він орієнтований на так звану народну мову селян", – запевнила модератор круглого столу, мовознавець Лариса Масенко.

 

Під час заходу наковці обговорили особливості «Російсько-українського академічного словника», спадкоємність лексикографічних традицій, сферу застосування асоціативного словника та неоднозначність тлумачень лексики в словниках радянського періоду.

 

"Як сформульований словник, так змодельована форма світу", – стверджує доктор філологічних наук Русудан Махачашвілі.

 

Учасники висловили цікаві думки про сучасне використання словників та їх зв'язок із доробками Бориса Грінченка, Агатангела Кримського й Сергія Єфремова. Обговорили питання гіперпосилань, які можна помітити в «Словарі», що стали поширеними у наш час.

 

Цікавинкою круглого столу стала доповідь «Словарь..» Грінченка у італійській громаді» україніста з Неаполя професора Сальваторе Дель Гаудіо.

 

Науковці сподіваються, що подібні заходи стануть традиційними, оскільки дають змогу обговорити всі нагальні питання сучасної лексикографії.

 Іванна Таровська, Вікторія Золотоверха

Факультет у соціальних мережах