Контакти

(044) 485-21-19

 kmj.fj@kubg.edu.ua

м.Київ, вул. Левка Лук'яненка,13-Б, каб. 117

Google-Scholar-logo Профіль кафедри у Google Scholar

fb iconПрофіль кафедри у Facebook

Журналісти-міжнародники на екскурсії у Переяславі

7cb5f85726026fd 800x5007 жовтня 2023 року здобувачі освітньої програми «Міжнародна журналістика» та інших освітніх програм Факультету журналістики Університету Грінченка відвідали місто Переяслав. Ініціатором екскурсії виступив старший викладач кафедри міжнародної журналістики Володимир Малінін.       

В ролі екскурсовода виступив сам міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.
Першим на шляху трапився Музей кобзарського мистецтва. За півгодини перебування в ньому гості поринули в маленьку подорож кобзарськими стежками української історії. Також студентам дозволили потримати в руках справжні музичні інструменти, зокрема кобзу, бандуру й ліру.

Далі мандрівники вирушили до Музею Заповіту Т.Г. Шевченка. Така своєрідна назва напряму пов’язана з історією: ймовірно, Шевченко хотів бути похованим саме в Переяславі! Справа в тому, що будинок, який сьогодні є музеєм, колись належав міському лікарю Андрію Козачковському, другові Тараса Григоровича. Поет кілька разів бував у маєтку; під час одного з візитів він дуже захворів і думав, що помирає. У пориві емоцій він написав славнозвісні рядки свого ЗаповіОстаннім відвіданим музеєм у Переяславі став Переяславський колегіум (меморіальний музей Г.С. Сковороди). Першим, що вразило студентів, була розкішна книжкова шафа, вбудована в стіну. Цікаво: усі книги, розташовані на полицях музею, – оригінали! Винятком стало тільки Пересопницьке Євангеліє – гості мали можливість побачити лиш його факсимільну копію. Крім цього, студенти змогли відчути себе учнями самого Григорія Сковороди, сидячи в реконструйованому класі, де колись викладав мандрівний український філософ.

Перед від’їздом до Києва гостям пощастило прогулятися коридорами Університету Григорія Сковороди у Переяславі. На жаль, студенти не змогли насолодитися живою атмосферою навчання, так як прибули до закладу в суботу, але це не зіпсувало загального враження від прогулянки заплутаними коридорами-лабіринтами. У рамках екскурсії голова студентської ради університету показав гостям укриття, де студенти продовжують навчатись під час повітряної тривоги, і спортивний майданчик, на якому зі своїм внуком жваво займався колишній тренер з боксу Віталія та Володимира Кличків.

Каріна КІШУК,

здобувачка IV курсу освітньої програми «Міжнародна журналістика».

 

Детальніше про захід 

Факультет у соціальних мережах