Найкращих молодих фотографів обрано на конкурсі «Країна змін»

DSC 0385 187-min 1Біля півроку тривав Всеукраїнський фотоконкурс для творчої молоді «Країна змін». У четвер, 5 жовтня, в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулося його підсумкове засідання, де компетентне журі обрало кращих молодих фотографів України 2017 року. Наприкінці жовтня в цьому ж виші призерів очікує урочисте нагородження та відкриття великої Всеукраїнської фотовиставки.

«Країна змін» – це один з небагатьох національних проектів покликаний підтримати юнацтво та молодь, яка цікавиться фотографією, фотомистецтво, журналістикою, та прагне практично вдосконалювати себе в цих покликаннях, успішно реалізовувати власні творчі ідеї. Він був заснований навесні 2017 року викладачем Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, к.політ.н Андрієм Сніжком за підтримки низки авторитетних інституцій та експертів, серед яких відомі фотографи Олександр Клименко та Володимир Шилов, медіаексперт Діана Дуцик, телеведуча та викладач Наталія Сопіт, фахівець з HR та громадський діяч Ігор Найда, фахівець з візуальних медіа та завідувач навчально-методичного центру з тележурналістики «А-студія» Київського університету імені Бориса Грінченка Мар’яна Ангелова.

У фінал конкурсу вийшло 50 юних та молодих учасників, яким виповнилося не більше 25 років. Кожен з них міг подали до 10 знімків. Тож у підсумку експертне журі опинилося перед не простим вибором кращих з кращих. При цьому вони звертали увагу не стільки на якість робіт, як на авторський задум та концепцію фотоконкурсу, яка передбачає демонстрацію духу змін в країні, житті громад та окремих особистостей.

«Ми дуже задоволені активністю української молоді та юні, яка долучилася до нашого конкурсу та запропонувала не по роках дорослі теми та проблеми до суспільного розгляду: АТО, життя після окупації, тема досягнення миру в Україні, сирітство, життя українського села в епоху змін, інноваційні урбаністичні тренди, роль молоді в сучасному світі і т.д. Приємно, що фотоконкурс об’єднав Україну, бо до нього долучилися учасники від Донецька до Львова, від Одеси до Києва. Вдвічі приємніше, що дуже активними були представники сіл, віддалених регіонів, де молоді учасники продемонстрували досить високі професійні та творчі здібності. Серед них – школярі й юнкори. Їхніми очима ми по-новому змогли подивитися на нашу країні в турбуленції змін», – поділився враженнями від вчорашнього голосування головний ініціатор та організатор фотоконкурсу «Країна змін» Андрій Сніжко.

Організатори хоча й вже визначили переможців трьох головних премій фотоконкурсу, проте відмовилися озвучити їх імена на цей момент. Інтрига зберігатиметься до фіналу – урочистої церемонії нагородження та відкриття всеукраїнської фотовиставки в стінах Київського університету імені Бориса Грінченка наприкінці жовтня 2017 року. Відомо лише, що серед призерів опинилися як столичні фотографи, так і представники регіонів.

Сюрпризом фотоконкурсу також стануть спецпремії, призначені нашими партнерами. Зокрема, один з членів журі конкурсу, завідувач навчально-методичного центру з тележурналістики «А-студія» Київського університету імені Бориса Грінченка Мар’яна Ангелова, запропонувала відзначити додатково двох молодих людей призами від ГО «Фундація Тамари Коломієць «НОВОТВІР». Це роботи в жанрі урбаністики та соціального фото.

«Ми маємо знаходити будь-які можливості підтримувати та мотивувати талановиту молодь. В нашому конкурсі такі особисті є. Тож я запропонувала нагородити їх спецпреміями: за урбаністичне фото – це сьогодні дуже перспективний напрям розвитку фотографії, та за соціальну тематику – людину, яка не лише фіксує навколишню дійсність, а й своїми позитивними вчинками намагається її змінити на краще», – розповіла Мар’яна Ангелова, також притримавши імена номінантів до офіційного нагородження.   

Серед іншого журі затвердило премію глядацьких симпатій, яку отримав Гриша Валерій з містечка Тетіїв на Київщині.

Загальні підсумки фотоконкурсу «Країна змін» підбив Ігор Найда – співзасновник конкурсу та член журі, співзасновник Всеукраїнської інноваційної платформи«Сходи в Майбутнє», один з директорів міжнародної фармацевтичної корпорації «Юрія-Фарм»: «Фотоконкурс відбувся! Це результат конструктивної взаємодії професіоналів з медіа, освітянського середовища та українського інноваційного бізнесу, які інвестували свої час, зусилля, гроші у створення нового майданчику для гармонійного розвитку школярів і молоді, набуття ними професійних та творчих компетенцій. Сподіваюся, що для них цей проект стане можливістю для особистісного руху вперед, об’єктивної оцінки себе, аналізу помилок, а для переможців – вагомою сходинкою до впровадження розумних і гармонійних змін в країні».

В організації Всеукраїнського фотоконкурсу «Країна змін» взяли участь Київський університет імені Бориса Грінченка, Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К.Карпенка-Карого, Всеукраїнська інноваційна платформа«Сходи в Майбутнє», Міжнародна спеціалізована фармацевтична корпорація «Юрія-Фарм», ГО «Детектор медіа», газета Верховної ради України «Голос України», Науково-методичний центр тележурналістики «АстудіЯ», ГО «Фундація Тамари Коломієць «НОВОТВІР», Суспільно-політичне видання «Грінченко-інформ».

 

DSC 0384 186-minDSC 0379 184-minЮлія Борець

 

Факультет у соціальних мережах