Дискусійний клуб "Позиція" відкрив новий сезон

dyskusiinyi klub pozytsiia vidkryv novyi sezon0000131 січня 2024 року ДК «Позиція» Факультету журналістики Київського столичного університету імені Бориса Грінченка розпочав новий дискусійний сезон обговоренням актуальних питань сучасного медіпростору. Це вже третє робоче засідання, на якому його учасники обговорили найбільш резонансні події січня, позицію медіа та рефлексії соцмереж, проаналізували дотримання професійних стандартів та етичних норм журналістики в конкретних медіаситуаціях. Також розглянули ряд організаційних питань діяльності дискусійного клубу у 2024 році. 

Мета ДК «Позиція» – організація та проведення дискусійних обговорень актуальних питань сучасного медіапростору, зокрема, з залученням відомих медіаекспертів та фахових журналістів, поглиблення аналітичних здібностей і критичного мислення здобувачів вищої журналістської освіти та формування професійної позиції журналіста.

Склад учасників ДК «Позиція» у новому сезоні оновився. До студентів-магістрантів, які беруть активну участь у роботі ДК «Позиція» від початку його діяльності, долучилися студенти 1 та 2 курсів бакалаврату журналістики та міжнародної журналістики. 

Головною доповідачкою цього разу була випускниця бакалаврату Університету Грінченка, а нині – магістрантка, активна учасниця ДК «Позиція» Дарина Скирта, яка виклала найактуальніші події останнього тижня та їхнє відображення в медіа, звернула увагу на дискусійні питання, а також поділилася власним баченням і думками щодо конкретних медіаситуацій. 

Під час обговорення учасники клубу шукали відповіді на питання: як ставитися до суперечливих повідомлень, неоднозначних заяв і тривалої відсутності інформації? Як уникнути емоційного сприйняття та на які джерела варто покладатися, а на які – ні? До яких наслідків може призвести замовчування та як реагувати журналісту на ті чи інші резонансні події?

Новим у роботі ДК «Позиція» є тісна взаємодія з започаткованою Студією творчо-аналітичного мислення «Журналістика Правди», в якій здобувачі журналістської освіти можуть формувати професійну позицію та вдосконалювати свою майстерність. 

Ініціаторкою й організаторкою Дискусійного клубу «Позиція» та Студії творчо-аналітичного мислення «Журналістика Правди» є доцент кафедри журналістики та нових медіа, доктор філософії з журналістики Світлана Петренко.

Щосереди в онлайн форматі учасники клубу та студії проводять спільні зустрічі, на яких обговорюють актуальні теми та події медіапростору України, а також через призму публіцистики та кінодокументалістики розмірковують над питаннями місії та покликання журналіста, цінностей і професійного вибору особистості. Це місце, де можна висловити свою думку, почути думки інших та поглибити розуміння подій.

Дарина Скирта, здобувачка освітнього рівня другого (магістерського), 1 курс: 

— Завдяки відкритим дискусійним засіданням я навчилася чітко і впевнено висловлювати власну позицію щодо актуальних журналістських тем, навіть коли твоїми співрозмовниками є медіафахівці та досвідчені журналісти. Окрім впевненості, я укріпилася у переконанні, що кожна тема й проблема вимагає дослідження. Перед висновками мусять бути засновки, які ще необхідно роздобути, вичитати та проаналізувати. А коли це ще й командна робота, у якій кожен з членів клубу докладається до пошуку та аналізу — дискусії перетворюються в неоціненний здобуток.

Анастасія Левківська, здобувачка освітнього рівня першого (бакалаврського), 1 курс, міжнародна журналістика:

— Для мене це просто час, щоб подискутувати та висловити свої думки. Також це чудова можливість навчитися комунікувати з людьми.

Тож головними цілями дискусійного клубу "Позиція" є обмін актуальними новинами, ідеями, розширення світогляду та поглиблення знань. А тому ДК «Позиція» відкритий для всіх бажаючих долучитися до цікавих, пізнавальних і надихаючих обговорень.

Дискусійний клуб "По...
Дискусійний клуб
Дискусійний клуб "По...
Дискусійний клуб

Бобруйко Єлизавета,

здобувачка освітнього рівня першого (бакалаврського),

1 курс, кафедри «Міжнародної журналістики»

Факультет у соціальних мережах