Дитячі ігри для дорослих

171207 img001Ігри можуть дуже багато – найчастіше ми бачимо в них лише спосіб розважитися, але насправді це прекрасний метод, наприклад, виведення із депресії, головне правильно обрати гру. Саме таку форму роботи продемонстрували представники кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи на майстер-класі "Створення просвітницьких та профілактичних настільних ігор", який проходив в рамках Дня Університету.

Кожен із нас у дитинстві полюбляв різноманітні ігри, адже це чудовий спосіб пізнати світ та спробувати знайти себе в ньому. На сьогодні саме ігри - одна з найефективніших форм просвітницької роботи з підлітками, також вона допомагає дітям розібратися з проблемами. Дуже важливо відверто поговорити про статеве виховання та сексуальну орієнтацію. А ще – про зовсім незручне - можливі захворювання та інфекції. Підлітки не завжди охоче розмовляють на такі теми. Це зазвичай пов’язано з особливостями пубертатного періоду. Тому фахівці соціальної сфери, зокрема педагоги, усе частіше звертаються до інтерактивних засобів спілкування. У грі всі учасники знаходяться на рівних умовах, мають можливість проявити себе, показати навички, знання та перш за все дізнатися щось нове та важливе.


Тренери зазначають, що особливо корисна така методика при роботі з вихованцями притулків та підлітків з виправних колоній. Діти не мали належного виховання та обізнаності у вирішенні певних питань. Саме це, на думку фахівців, і призвело до невтішних наслідків. Відтак соціальні працівники за допомогою настільних ігор залучають дітей до командної роботи, спонукають до вивчення нової інформації та, аналізуючи поведінку, підбирають найефективніші методи корегування психічного здоров'я.
Учасників поділили на три групи, щоб у кожного була можливість детальніше ознайомитися з великою кількістю методик та ігор. Кожен з представлених проектів - авторський. Їх розробили фахівці та студенти Інституту людини. А ще до розробки гри «Галопом по Європах» долучилася Міжнародна організація з міграції. Учасники тренінгу були однаково задіяні у процесі, мали змогу потримати ігри в руках. Викладачі дуже доступно та цікаво розповіли про специфіку ігор. Окрім іншого, ми змогли на декілька годин повернутися у дитинство. І не дивлячись на те, що кожна група була обмежена у часі, усі встигли пограти та обмінятися думками та враженнями від майстер-класу.


Підготували Катерина Веселова та Поліна Бєдна

Факультет у соціальних мережах