Польські науковці поділилися досвідом розбудови демократичного суспільства

 

DSC00413 Досвід Польщі на шляху до становлення європейських цінностей став темою обговорення круглого столу «Європейські цінності як фактор соціальної трансформації», що відбувся в Університеті Грінченка 2 грудня за участю польських та українських науковців.

 

«Дуже закономірно, що саме сьогодні, 2 грудня, проходить наша зустріч, адже якраз в цей день 25 років тому Польща першою визнала незалежність України», – виступаючи з привітальним словом до учасників заходу, зауважив ректор університету Віктор Огнев’юк

 

Під час обговорення учасники круглого столу розглянули польський та український досвід  на шляху до європейської інтеграції, подискутували щодо цінностей як фактора соціальних трансформацій, визначили виклики, ризики та загрози розвитку європейської спільноти.

 

У рамках круглого столу відбулася презентація українського перекладу книги «Демократія периферій» Здіслава Краснодембські, депутата Європарламенту VIII скликання, видатного польського вченого. Переклад книги здійснили українські науковці: Ярослав Пасько, Геннадій Коржов та Оксана Бєлякова.

 

Автор, презентуючи свою працю, наголосив на тому, що цю  книгу варто прочитати українцям, щоб зрозуміти як народжувалась нова демократія і самим трансформувати свою політичну систему.

 

«Це книга, яку ми чекали протягом багатьох  років. «Демократія периферій» –  глибокий аналіз слабких місць Третьої республіки. Я переконаний в тому, що такі ідеї важливі і вони не затуляють  реальні механізми, а можуть формувати реальність», – зазначив під час обговорення професор Київської політехніки Павло Кутуєв.

 

Не менш цікавою була доповідь Ришарда Легутко, депутата Європейського парламенту VIII скликання, професора Ягелонського університету «Демократія і тоталітарні спокуси», яка викликала жваве обговорення. Насамперед польські та українські науковці обговорили питання розвитку України у постмайданівський час, зважаючи на польський досвід.

 

Нагадаємо, що круглий стіл проходив у рамках проведення Грінченківської декади-2016, що розпочалася 1 грудня з відзначення Дня вдячності.

Софія Телішевська, Марта Чіпак

 

Польсько-український...
Польсько-український круглий стіл
Польсько-український...
Польсько-український круглий стіл
Польсько-український...
Польсько-український круглий стіл
Польсько-український...
Польсько-український круглий стіл

фото: Ольга Сутко

 

Факультет у соціальних мережах