Міжнародний форум «Інформаційна безпека: Актуальні тренди_2019»

forym 2019 17 грудня в Інституті журналістики відбувся Шостий Міжнародний форум «Інформаційна безпека: актуальні тренди» на якому обговорювалися питання інформаційної війни, інноваційних комунікаційних технологій та гібридних війн.


На початку Форуму відбулася панельна дискусія «Інформаційна безпека. Актуальні тренди 2019. Світові тенденції» учасники якої обговорили ситуацію із інформаційною безпекою на в ключових регіонах Європи та Азії. Про останні події в безпековій сфері Балтійського регіону розповідала Івета Рейнхолде, завідувачка кафедри політології Латвійського національного ун-ту, експерт Конгресу місцевих та регіональних органів влади ради Європи. Представник Вірменії, Рубен Меграбян, редактор видання «Аравот» та експерт Вірменського інституту міжнародних відносин та безпеки, розповів про ситуацію в Кавказькому регіоні. Про ситуацію в Іспанії та в цілому на півдні Європи, розповідав іспанський журналіст та політолог, Пабло Гонзалес. Розповідаючи про ситуацію у Центральній Азії, представник Казахстану, правозахисник та секретар політради руху «Шиндик», Єрмек Наримбай, наголосив на тому, що можливості та досвід України можна було б активно використовувати у боротьбі із російською інформаційною агресією. Серед загроз свого регіону, Єрмек відзначив активні російську та китайську гібридну експансію. Експерт Чеського ін-ту менеджерів з інформаційної безпеки, Томас Флідр, розповідав про загрози російської інформаційної експансії та гібридні технології, які сьогодні РФ застосовує у інформаційному просторі Чеської республіки. Серед ключових наративів була визначена тематика ностальгії за радянськими часами та фактор «Великої вітчизняної війни».


У форматі секції цифрових та психотехнологій, піднімалися питання протидії фейкам. Про це у своєму виступі розповідала Вікторія Романюк, заступник головного редактору сайту StopFAKE. Дмитро Золотухін, експерт Інституту постінформаційного суспільства актуалізував проблематику використання Telegram каналів, на основі методології симулякрів. Елліна Шнурко-Табакова, представила на обговорення експертів, результати моніторингу інформаційних загроз ЗСУ, які було проаналізовано за допомогою он-лайн сервісу Attak Index. Ліна Вежель, доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю КНУ ім. Т.Шевченка, розповідала про практику використання синтетичної реальності та штучних нейронних мереж. В’ячеслав Раєвський, доцент кафедри бойового застосування засобів радіозв'язку ВІТІ, розповідав про досвід розбудови ефективних та безпечних систем зв’язку у зоні АТО/ООС. Про гібридні загрози, що мають місце у соціальних мережах, розповідала професор Академії СБУ, Лариса Компанцева. Питання захисту персональних даних було представлено у доповіді Наталії Зінченко, головного фахівця управління інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця». Аліна Лісневська, доцент кафедри журналістики та новітніх медіа Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, говорила про актуальні аспекти використання аудіовізуального контенту у сучасних мережевих медіа та традиційних формах ЗМІ. Свій погляд на тему кризи інформаційних комунікацій в світлі нових загроз для України, виклав виконавчий директор Інформаційної інтернет-агенції «Петро і Мазепа», Олександр Вергаляс. У виступі доцента кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, Олександра Курбана, було представлено питання застосування нейрокомунікаційних технологій у сучасних інформаційних війнах.


На секції гуманітарних технологій, голова Української фундації безпекових студій, Юлія Каздобіна, представила деякі аспекти інформаційних операцій, в контексті правових та технологічних питань. Мокренчук Олена, ТВО начальника прес-служби Оперативного командування «Північ» ЗСУ, представила питання кадрового забезпечення армійських інформаційних структур. У виступі професора кафедри військової журналістики ВІКНУ, Олександра Клубаня, було висвітлено питання публічної присутності бойових бригад ЗСУ на інформаційних платформах як індикатору потоково-контентних трендів оборонного сектору держави в умовах російсько-української війни. Волонтер Ганна Скоріна та Марина Рябченко, асистент кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості, Ін-т філології КНУ ім. Тараса Шевченка, розповідали про використання книжок присвячених російсько-українській війні, в якості національного стратегічного контенту. Представники ГО «Центр комунікаційно-контентної безпеки», Валерій Король та Григорій Любовець, представили питання публічних контентних негативів у практиках гібридно-месіанських агресій, що мають місце останнім часом в форматі російсько-української інформаційної війни. Політтехнолог та експерт із репутаційного менеджменту, Олександр Кондратенко, розповідав про політичні технології маніпулювання в інформаційних війнах сучасності. Голова ГО «Школа відповідальної політики», Андрій Юсов, представив свої міркування щодо використання інформаційних технологій у сучасних політичних процесах, зокрема під час нещодавніх парламентських та президентських виборів в Україні.


Підбиваючи підсумки дискусій та виступів на Форумі, керівник оргкомітету, Курбан Олександр, представив основні тренди року у безпековій сфері, що були визначені експертами.

Міжнародний форум «...
Міжнародний форум  «Інформаційна безпека: Актуальні тренди_2019» підбив підсумки року у безпековій сфері
Міжнародний форум «...
Міжнародний форум  «Інформаційна безпека: Актуальні тренди_2019» підбив підсумки року у безпековій сфері
 
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020
Інформаційна безпека...
Інформаційна безпека: що чекає Україну у 2020

Факультет у соціальних мережах