У центрі уваги викладачів кафедри журналістики та нових медіа – актуальні соціально-політичні тренди

zminaВикладачі кафедри журналістики та нових медіа приділяють значну увагу підвищенню професійного рівня, зокрема, актуалізації у професійній діяльності новітніх соціально-політичних, економічних та культурних трендів.


21 грудня 2019 року старший викладач кафедри журналістики та нових медіа Оксана Одаренко взяла участь у тренінгу «Особливості висвітлення ромської тематики у ЗМІ» (м. Київ). Тренінг був організований за підтримки Центру прав людини ZMINA та Freedom House.


На тренінгу були розглянуті питання, пов’язані із репрезентацією у ЗМІ життя ромської громади, зокрема, стереотипи щодо рома та причини, масштаб й наслідки ромофобії у ЗМІ. Вельми цікавим виявився міжнародний досвід ромських медіа, які діють в різних країнах, зокрема, у Туреччині, а також медійні історії успіху представників ромської спільноти.


Особливу увагу було приділено перешкоджанню дискримінації ромів в медійному просторі, насамперед, запобіганню використання мови ворожнечі при висвітленні тем, пов’язаних з ромами, а також специфіці підготовки журналістів для роботи з ромською тематикою. наприклад, інтерв’ювання у ромських поселеннях.


Учасники тренінгу розглянули медіа ресурси для ромів, зокрема, проаналізували специфіку єдиного в Україні ромського радіо Chiriklo; приділили значну увагу особливостям висвітлення стратегій соціалізації та інтеграції ромської громади у сучасній Україні. Акцентувалася увага на ролі ЗМІ у вирішенні соціальних проблем ромської спільноти, насамперед, отримання документів, працевлаштування, освіти, медичної допомоги тощо.


Лейтмотивом тренінгу стало дотримання прав людини та роль сучасних медіа у цьому процесі, зокрема, в тих аспектах, що стосується ромів. Тож правозахисні аспекти діяльності сучасних медіа мають стати обов’язковим елементом у підготовці студентів-журналістів.

Факультет у соціальних мережах