Студенти-видавці навчаються на реальних кейсах

lys0918Студенти-видавці 3 курсу 25 вересня 2018 року відвідали цікаву презентацію книги «Аліска, фронтова лисичка», в якій розповідається про війну очима лисички.


Маленьке звірятко, що народилося на лінії зіткнення, під градами, вижило завдяки бійцям 72 ОМБР. Цікаво, що це реальна історія, яка перетворилася у захопливу розповідь, що написала прес-офіцер Збройних сил України Олена Мокренчук.

 

Книга має свою історію створення і пошуку читача. Авторка звернулася до викладачів кафедри видавничої справи за консультацією щодо редакційно-видавничої підготовки книги. Директорка «Видавничого центру 12», доцент кафедри Осмоловська О. А. схвально відгукнулася про реальну цінність рукопису, сприяла якнайповнішому втіленню авторського задуму й підвищенню ефективності видання. Видавництво спеціалізується на виданні дитячої і підліткової літератури, тому запропонувало авторці видати книгу для дітей, проілюстровану малюнками художника. «Видавничий центр 12» навіть провів конкурс серед ілюстраторів, і на презентації авторка показала ескізи лисички вже не реальної, а намальованої.

 

На презентації викладач кафедри видавничої справи Тетяна Єжижанська розповіла, що під час вивчення курсу «Редакційна підготовка видань: художні видання» студенти Університету Грінченка розглядали кейс щодо підходів до видання рукопису Олени Мокренчук. Аналізуючи різні ідеї, прийшли до висновку, що книга може жити у різних форматах. Опис реальної історії, з невигаданими історіями та фотоілюстраціями учасників та місць подій перетворюються у видання, дороге авторці, її побратимам, їхнім родинам. Це своєрідний альбом пам'яті.

 

Щоб книга була досконалим літературним твором, де у художніх образах розповідається про такі складні проблеми, як війна, варто перевидати її в іншому форматі, близькому для дитячого розуміння чи сімейного читання. Перший варіант видання вже побачив світ, інший – ще у перспективі. Можливо, розробка концепції цієї книги, її редакційно-видавнича підготовка чи промоція видання стануть темами курсових чи дипломних проектів студентів-видавців.

 

Олена Мокренчук планує видавати й інші книги. То ж чекаємо передруків та продовження серії. Як сказав на презентації Олександр Курбан, доцент кафедри реклами і зв'язків з громадськістю, який досліджує проблеми інформаційної безпеки в Україні в період гібридної війни з Росією, «за змістом – це дитячий літературний твір, а за фактом – серйозний стратегічний контент. За допомогою таких видань, такої літератури ми матимемо можливість адаптовано та з позицій українського патріотизму розповідати нашим дітям про визвольну війну, яку сьогодні наші військові ведуть на сході країни». Запит на такі книги є.

Факультет у соціальних мережах