Співпраця кафедри видавничої справи з радою роботодавців

vypusk

16 листопада 2021 року в онлайн-форматі відбулося розширене засідання Ради роботодавців з науково-педагогічними працівниками кафедри видавничої справи, здобувачами освітніх програм, представниками студентського самоврядування. Кафедра видавничої справи відчуває постійну підтримку Ради роботодавців, зокрема в перегляді та удосконаленні освітніх програм, організації та проведенні практик, в процедурі проходження акредитації, в організації та проведенні цікавих майстер-класів.

Голова Ради роботодавців кафедри видавничої справи Тетяна Верба, директор з розвитку видавництва «Баланс Бізнес Букс», відзначила, що секція опікується трьома освітніми програмами: ОПП «Видавнича справа та редагування» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти та ОПП «Контент-продюсування цифрових медіапроєктів» другого (магістерського) рівня вищої освіти. Представники ради роботодавців брали активну участь у процесі акредитації освітньої програми «Видавнича справа та редагування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та у затверджені нової редакції цієї ОПП. Роботодавці також беруть активну участь у наукових конференціях, круглих столах, де обговорюються різні аспекти освітніх програм і перспективи галузі. Зокрема, у листопаді 2020 року відбулася фахова дискусія «Сучасний фахівець креативних індустрій: думки роботодавців», де професіонали своєї справи розмірковували про майбутнє професії і ділились зі студентами власним досвідом. Представники Ради роботодавців брали активну участь у міжнародному круглого стілу «Сучасні виклики та тренди у сфері креативних індустрій» (травень 2021 р.). У січні 2021 року представники баз практики та представники Ради роботодавців брали участь у звітній конференції за результатами проходження практики, де були сформовані пропозиції щодо удосконалення організації проходження практики. Традиційною є участь представників Ради роботодавців в засіданнях кафедри видавничої справи. Так, на засіданні кафедри в квітні 2021 р. роботодавці долучились до спільної дискусії зі здобувачами вищої освіти та викладачами кафедри щодо методів формування креативності та критичного мислення. Важливо, що результати дискусії були враховані в процесі реалізації освітніх програм. Представники роботодавців постійно входять до складу екзаменаційних комісій та за результатами атестації випускників вносять пропозиції щодо удосконалення підготовки фахівців на освітніх програмах. 

Віктор Шпак, професор кафедри видавничої справи, гарант освітньо-професійна програма «Видавнича справа та редагування» першого (бакалаврського) рівня подякував представникам Ради роботодавців за плідну співпрацю, за підтримку в період проходження акредитації.  

Роботодавці долучилися до обговорення освітньо-професійних програм «Контент-продюсування цифрових медіапроєктів» і «Видавнича справа та редагування» другого (магістерського) рівня вищої освіти, зокрема ознайомилися з результатами опитування викладачів і здобувачів вищої освіти й погодились із необхідністю оновлення освітніх програм. Ганна Гуравова, директор Lustra agency, зазначила, що ОПП з контент-продюсування цифрових медіапроєктів дає навички володіння соціально-комунікативними інструментами, але ці інструменти та методики потрібно об’єднати в цілісну комунікаційну стратегію, яка гарантувала б комплексний підхід до просування контенту; тож запропонувала ввести окрему дисципліну «Комунікаційні стратегії». На її думку, на магістерському рівні потрібна окрема освітня компонента, де студенти оволодівали б методами організації роботи команд, менеджментом команд, інструменти управління проєктами. Оскільки молодим фахівцям важко оптимально розподіляти час для виконання завдань, то в навчальному плані необхідно передбачити дисципліну з тайм-менеджменту. Директор з розвитку видавництва «Баланс Бізнес Букс» Тетяна Верба звернула увагу на те, що в реальній практиці видавництва є потреба у фахівцях, які вільно володіли б бізнес-англійською для ведення переговорного процесу, тому запропонувала такий освітній компонент додати у навчальний план магістрів ОПП «Видавнича справа та редагування». 

Гаранти освітньо-професійних програм Лариса Масімова і Ніна Вернигора презентували для обговорення теми магістерських проєктів. Ірина Красуцька, директор УОВЦ «Оріон», відзначила, що теми актуальні й враховують сучасний стан розвитку галузі. Ганна Гуравова, директор Lustra agency, запропонувала ще додати теми, які б охоплювали розроблення комунікаційної стратегії в комплексі.

На зустрічі наголошувалося, що назріла необхідність поглиблювати взаємодію з представниками роботодавців й шукати нові можливості та форми співпраці. Зокрема, роботодавці могли б виступили в ролі замовників освітніх та наукових послуг, сприяти укладанню договорів про проходження стажування викладачів Інститут журналістики, підтримати створення стартап-центру, де здобувачі змогли б не тільки розробляти інноваційні медіапроєкти, але й комерціалізувати їх. Ганна Гуравова, директор Lustra agency, запропонувала допомогу в розробці концепції стартап-центру, в методиці відбору креативних бізнес-ідей для реалізації проєктів. Також вона підтримала ідею про стажування викладачів. Катерина Некрасова, комунікаційний та рroject-менеджер агенції E`COMM, запропонувала запровадити цикли майстер-класів або сертифікатних програм саме від представників роботодавців. Тетяна Верба, директор з розвитку видавництва «Баланс Бізнес Букс», зазначила, що роботодавці можуть бути замовниками освітніх та наукових послуг, це цікава форма взаємодії і для роботодавців.

У розширеному засіданні Ради роботодавців взяли участь: 

- роботодавці: Тетяна Верба, директор з розвитку видавництва «Баланс Бізнес Букс»; Ірина  Красуцька, директор УОВЦ «Оріон»; Ганна Гуравова, директор Lustra agency; Олег Симоненко, директор  видавництва «Час майстрів»; Олена Вишинська, директор концертної агенції «Stand up PRO»; Альона Мамонтова, менеджер з комунікації «Дії»; Катерина Некрасова, комунікаційний та проект-менеджер агенції E`COMM;

- науково-педагогічні працівники кафедри видавничої справи: завідувач кафедри Лариса Масімова, професори Вікторія Іващенко і Віктор Шпак, доценти Ніна Вернигора, Олена Осмоловська, Ольга Дуке;

- здобувачі освітньої програми «Контент-продюсування цифрових медіапроєктів» Ксенія Голуб, Аліна Візерка, Андрій Михайлюк; освітньої програми «Видавнича справа та редагування» Варич Дарина та представник студентського самоврядування Ірина Валько.

Співпраця кафедри ви...
Співпраця кафедри видавничої справи з радою роботодавців
Співпраця кафедри ви...
Співпраця кафедри видавничої справи з радою роботодавців
Співпраця кафедри ви...
Співпраця кафедри видавничої справи з радою роботодавців
Співпраця кафедри ви...
Співпраця кафедри видавничої справи з радою роботодавців

 

Факультет у соціальних мережах