«ЛітАкцент» — літературне хуліганство задля пожвавлення самого процесу

troskot6 жовтня 2020 року студенти четвертого курсу видавничої справи мали змогу поспілкуватися з головною редакторкою «ЛітАкценту», експерткою УКФ, літкритикинею та літредакторкою Іриною Троскот. Майстер-клас організувала Марина Василівна Александрович, доцентка кафедри Видавнича справа Київського Університету імені Бориса Грінченка. 

«ЛітАкцент» — український книжковий веб-портал про сучасну українську та зарубіжну літературу, що працює з 2007 року. Організація має мецената, який фінансує проєкти. Найголовніший момент, що виділяє «ЛітАкцент» серед інших освітніх проєктів – це готовність писати критичні статті як до українських творів, так і до перекладів. Літредакторка вважає, що таким чином вони задають заклик до розмови в видавничій сфері. 

До «ЛітАкценту» Ірина Троскот працювала лише в друкованих видавництвах, тому коли потрапила до команди, мала дуже приблизне уявлення, що таке сайт та як в ньому працювати. Але й досі полюбляє працювати з книжками, особливо щось з перекладної або дитячої літератури, вважаючи їхнє редагування — роботою м’язів для редактора. А взагалі, літкритикиня впевнена, що дитяча книжка — це література, що завжди купуватиметься. 

Через невелику кількість видавничих нішевих культуро-видавничих проєктів та порталів «ЛітАкценту», як зауважує гостя, дуже важко зосередитися на конкретній темі та розглянути її глибоко, бо необхідно приділити увагу й іншим видам літератури. Тому через велику строкатість контенту, можна спостерігати й строкатість аудиторії. Але найбільше за кількість читачів, команда цінує відгук та діалог з ними.

Ірина Троскот розповіла, що її найулюбленіші рубрики на сайті, це «20-ті LIVE з Яриною Цимбал» — яка й досі одна з найпопулярніших — та «КультКритики».

Оскільки в умовах карантину довелося скоротити кількість статей на сайті, Ірина Троскот, вважаючи, що українцям не вистачає глибокого аналітичного тексту, вирішила зробити акцент саме на аналітичних лонгрідах і обов’язково продовжувати їх публікувати. 

Складний момент роботи в «ЛітАкценті»: оскільки редакція складається лише з двох осіб, немає можливості делегувати, не маєш права захворіти, від’їхати кудись, бо тоді сайт перестане оновлюватися. Головна редакторка поділилася планами на майбутнє: створити стабільну офлайн-платформу для постійної та якісної дискусії. 

«ЛітАкцент» планує скасувати книжкову антипремію «Золота булька», щоб максимально підтримати українських авторів, бо Ірина Троскот вважає, що основна мета всього українського книжкового ринку на наступний рік — це вижити. Але в той же час, вона переконана, що видавці ніколи не об’єднаються, бо це не вирішить наявні проблеми в видавничій галузі. Підтримати їх може лише держава, але, на жаль, навіть в Європі, із підтримкою держави, книжковий ринок летить шкереберть, тому про майбутнє книжки в України взагалі важко говорити. 

Такими думками поділилася з студентами Ірина Троскот. Головна редакторка наголосила, що її команда постійно перебуває в пошуку молодих і талановитих авторів, які б могли й хотіли писати на сайт, і радо чекає на студентів.  

Єлизавета Полоз

 

Факультет у соціальних мережах