Майстер-клас з Оленою Павловою

Pavlova 121 жовтня 2020 року відбувся майстер-клас на онлайн-платформі GoogleMeet із журналісткою, редакторкою, авторкою, художницею, кураторкою культурних проєктів (Кіт Інжир, «Освіторія», «Країна», «Новела по-українськи», «Ком-по» та інших) Оленою Павловою. Ця зустріч була організована викладачкою Київського Університету імені Бориса Грінченка, доценткою кафедри видавнича справа Мариною Василівною Александрович. Учасниками зустрічі були також студенти четвертого курсу спеціальності «Видавнича справа та редагування».

Олена Павлова є головною редакторкою, авторкою проєкту «Освіторія». «Освіторія» ⎯ це неприбуткова громадська спілка, яка допомагає змінювати і розвивати освіту в Україні. Вона створює інноваційні школи і програми, допомагає вчителям навчатись та надає доступ до якісної освіти малозабезпеченим дітям. Олена Павлова розповіла, що на сайті є круті рубрики для вчителів. «Освіторія», за її словами, це насамперед співпраця з державою. У мріях команди створити офлайн журнал.

Також журналістка поділилася переліком медіа, що читає: BBS News Ukrainian, Платформа, ЛітАкцент, The Village, The Ukrainians та інші.

Розповіла про нові компетенції, які освоїла за час карантину: користування платформами для відеозв’язку Zoom, Google Meet та київські шляхи на велосипеді;) Зазначила, що команда «Освіторії» і так, до карантину, була в онлайн-режимі, тому це було для них не в дивину. Однак зрозуміли цінність часу, бо роботи стає більше через діджиталізацію всього, а час минає швидше.

Олена Павлова розповіла про дуже цікавий, своєрідний та досить милий проєкт під назвою «Кіт Інжир». У котика є своя фейсбук-сторінка, інстаграм. Інжир вітає зі всіма святами. Художником-ілюстратором є сама редакторка. Вона також створила стікер-пак в інстаграмі з котиком, а також його мерч (планують друк календарів, чашок та інших деталей з котиком Інжиром). Цей проєкт насамперед популяризує читання, піднімає настрій та дає купу позитивних картинок, які все частіше репостять на своїх сторінках люди. У майбутньому планують створення гри «Критикотики» для шкіл (учнів та вчителів).

Pavlova 2

Команда «Освіторії» брала участь у Львівському форумі (в онлайн форматі). Вони були куратором освітнього пласту, вели текстову онлайн-трансляцію. Також вели дискусію на тему «Як навчити вчителя». Спочатку відбувся майстер-клас з дошкiльної пiдготовки дiтей, де розповідали, як правильно підготувати дітей до школи. Потім була панельна дискусія «Педагогіка партнерства». На одній з головних дискусій форуму «Як навчити вчителя» говорили про те, як виховати вчителів майбутнього.

У рамках 27 Львівського Міжнародного Book-форуму відбувся захід «Освіта як шоу-бізнес: як говорити із сучасними дітьми їхньою мовою» Освіторії за підтримки Українського культурного фонду. Піднімали питання: Що таке edutainment — коли «розважальна» функція в освіті поєднана з навчальною? Як вчителям іти в ногу з часом та бути на одній хвилі з дітьми? Що потрібно педагогу, аби стати рольовою моделлю для сучасного покоління?

Pavlova 3

Ось про такі події нам розповіла Олена Павлова на онлайн зустрічі. Також вона запропонувала студентам писати тексти на цікаві теми і відправляти їх на розгляд «Освіторії». 

Студенти взяли активну участь у майстер-класі і поділилися ідеями сучасних тенденцій, які можна інтегрувати у видавничий світ (наприклад, Tik-tok).

 

Вікторія Кошман

Факультет у соціальних мережах