Якої думки студенти-видавці про першу лекцію?

gost lekciya 11

Зустрічі з видавцями, редакторами, журналістами – частина буднів студентів спеціальності «Видавнича справа та редагування» Інституту журналістики. Пропонуємо вашій увазі відгуки студентів-першокурсників, якими вони поділилися після зустрічі із редакторкою та упорядницею збірок, виконавчою директоркою Центру літературної освіти «Litosvita» Світланою Приваловою

 

Зустріч із сонцем

У той день з нами несміливо віталася осінь.

У той день ми несміливо віталися з дорослим життям.

У той день аж надто сміливим було сонце. Воно нанизувало нас своїм промінням, як намистинки. Воно безжально пекло і навіть не думало зупинятись.

У той день ми зустріли нове сонце. Відкрили для себе нову зірку. Вона не змушувала нас відчувати на собі весь жах пекла. Навпаки. Вона гріла. Гріла своєю відкритістю і зігрівала добродушністю.

 

Таким світлом обійняла першокурсників Київського університету ім. Бориса Грінченка Привалова Світлана Федорівна. 2 вересня новоприбулих студентів Інституту журналістики своєю присутністю на гостьовій лекції порадувала кандидат наук із соціальних комунікацій, екс-головний редактор, упорядник поетичних антологій та програмна директорка освітньої організації «Litosvita». Жінка доступно і цікаво розповіла про лайфхаки успішного видання, поділилась особистим досвідом, познайомила з геніями літератури як минулих років, так і сьогодення, та подарувала гарний настрій кожному, хто мав можливість слухати її лекцію.

 

Кажуть, у гарній компанії час летить непомітно. Але в моїй пам`яті ця зустріч залишить досить важливий слід. Серйозні речі простими словами. Розумні думки зрозумілими висловлюваннями. Класичні вчення сучасною інтерпретацією. Легко і невимушено Світлана Федорівна зробила з сором`язливих підлітків людей, у яких аж у роті пече, аби відповісти на ще одне питання жінки. Вона зачепила теми, які зачепили нас. Вона розкривала питання, в яких розкривались ми.

До кінця лекції наша гостя встигла зробити колекцію із рідних земель студентів. Нікого з тих, кого підхопила хвиля розмови, не обминуло питання Світлани Федорівни: «Звідки ти?». Найцікавішим виявилось те, що саме вона розповідала про визначні події наших країв. В одного на батьківщині похований великий поет, у другого народився видатний видавець, у третього проходить відомий фестиваль і т. д., і т. п.

Однак студентам спеціальності «Видавнича справа та редагування» все ж таки було, що відповісти Світлані Федорівні. Креативні та незвичайні думки щодо простих питань, проникливість та інтерес до здобутків літератури минулих століть, обізнаність у тенденціях сучасної видавничої діяльності. Кажуть, усе буває вперше. Наприклад, у той момент я вперше відчула, що навчаюсь із розумними людьми.

 

Який я можу зробити із цього всього висновок? Я не шкодую. Не шкодую про свій вибір. І закінчити свої думки хотілося б так само, як і прекрасна гостя Світлана Привалова словами: «Що раніше –то краще».

Богомолова Аліна

 

Нас, першокурсників університету ім. Бориса Грінченка інституту журналістики, майбутніх видавців і редакторів запросили до театру. Звучить цікаво, такою й була наша перша лекція, провела її почесна гостя Світлана Федорівна Привалова, викладач, головний редактор арт-видавництва «Nebo BookLab Publishing», упорядник книжкових серій «Галерея чуття», «Двомовна класика», «Поезія 21».

 

З її допомогою на лекції ми дізнались 7 лайфхаків видавців, інформацію про п’єси Миколи Куліша, які ставлять у Київському академічному драматичному театрі на Подолі, й навіть про презентацію нової книги Макса Кідрука в Будинку кіно. Пані Світлана розповіла нам про правильну і корисну для видавців дискусію, про шляхи реалізації ідей, а також про перцептему.

Після такого яскравого прийому ми точно знаємо, що… далі буде…

Анна Пашинська

 

Факультет у соціальних мережах